Bep Maltha

Bep heeft ruim 30 jaar ervaring in de bergen, niet alleen met bergwandelen maar ook met alpiene beklimmingen, sportklimmen, toerskiën en ijsklimmen. Zij kent elke uithoek van de Alpen en heeft ook daarbuiten op hoge toppen gestaan. Bep is International Mountain Leader en bioloog. Zij vertelt het verhaal achter wat je ziet en laat je onverwachte details en de samenhang ontdekken. Genieten van de bergwereld, het liefst op afgelegen paadjes waar de gemiddelde wandelaar niet komt, in combinatie met die altijd weer verrassende natuur staan centraal in haar reizen. Daarnaast organiseert Bep basiscursussen bergwandelen en sneeuwschoenlopen in de Alpen. Kijk ook eens op BepMaltha.nl.

Kort interview met Bep

Wat betekent het wandelen in de bergen voor jou?

De combinatie van lastig terrein en natuur, onverwachte ontmoetingen met mens en dier, contact met elkaar, de berg, de natuur; dat alles doet iets met mij. Ik kan mij daar tot in het oneindige over verwonderen. Ik zoek graag de grenzen op van wat bergwandelen heet, en dan niet vanwege de fysieke uitdaging maar omdat ik mij daar thuis voel, dat ruwe terrein waarin je al je kennis en vaardigheden nodig hebt om er te kunnen bestaan. Het liefst natuurlijk zonder in de rij te lopen. Afgelegen, onontsloten, onbekend, net even anders benaderd dan gangbaar is. En ja, dat kan ook in de Alpen. Ik kan intens genieten van het uitzicht maar ook van de details, dat prachtige bloemetje dat hier maar mooi weet te overleven, het hermelijntje dat een spelletje met mij speelt, het wolkenspel om mij heen. Ik voel me klein maar toch intens aanwezig. Alle zintuigen staan aan.

Bergwandelen betekent voor mij ook het overdragen van kennis. Ik vind het zo mooi om te laten zien hoe mooi de bergnatuur is. Maar ook om mensen die hun eerste schreden in de bergen zetten te begeleiden en op te leiden zodat ze dat avontuur met de nodige kennis en vaardigheden zelfstandig kunnen aangaan. Zowel in de zomer als in de winter.

Voorstellen Bep Maltha op Bergwandelen.com

Wat is je favoriete plek in de bergen en waarom?

Ik heb in de Alpen toch echt meerdere plekken die mij elke keer weer grijpen. Gran Paradiso, Valmalenco, Val di Mello, Pala Dolomieten, Silvretta, Rätikon, Hohe Tauern, Schladminger Tauern. Goede aardstralen?? Als kind werd ik al verliefd op de Italiaanse Alpen en het voelt nog steeds elke keer weer alsof ik thuiskom. De Oostenrijkse Alpen heb ik pas op latere leeftijd ontdekt maar die heb ik echt onterecht vele jaren links laten liggen. De gemene deler van al deze favoriete plekken is de combinatie van ruig en groen. Ruw terrein en onverwacht mooie natuur. Story of my life. O ja, en lekker eten!

Voorstellen Bep Maltha op Bergwandelen.com

Wat geeft jou een grote glimlach tijdens je reis?

Als er een klik is, en als ik zie dat mensen volop aan het genieten zijn en tot rust komen. Want dat is wat de bergen doen en waar ik graag de randvoorwaarden voor schep. Als ik weet dat ik het absolute max uit de tocht en de omstandigheden heb gehaald. Dat mensen hun grenzen hebben kunnen verleggen en een mooie ervaring rijker zijn. Die highfive op een mooie top of na een prachtige dag in de bergen met elkaar. Ja dat.

Voorstellen Bep Maltha op Bergwandelen.com

Welke reis of reizen raad je aan van Bergwandelen en waarom?

Absolute highlights in het aanbod van bergwandelen.com in de Alpen vind ik de Italiaanse Alpen op hun best in het Valmalenco en Flirten met Graniet in het Bergell. En wil je Italië op zijn allerbest dan zou ik zelfs zover willen gaan om te zeggen dat je beide reizen aan elkaar moet knopen. De afwisseling van rustieke almhutten in licht groen bos, de watervallen, de bloemrijke weides vol vlindertjes met de nabijheid van de Bernina-gletsjers in het Valmalenco en de hoge steile wanden in het Bergell, en, lekker eten en mooie wijnen, wat wil je nog meer. Bergwereld puur.

Voorstellen Bep Maltha op Bergwandelen.com


Maak kennis met alle gidsen van Bergwandelen.com >>