Tadzjikistan Bergreuzen van de Pamir

Wandelen in het best bewaarde geheim van Centraal Azië; het ongerepte Pamir gebergte. Tibetaanse landschappen met besneeuwde toppen, hoge passen, prachtige kampeerplekken aan meren en een bezoek aan de mythische Wakhan corridor. Alleen al de rit naar het Pamir gebergte over de legendarische Pamir Highway, een van de meest fascinerende bergwegen in de wereld, is een beleving op zich.

  • prachtige blauwe bergmeren en hoge passen
  • het ongerepte Pamir gebergte
  • slapen bij de lokale bevolking
  • langs de Wakhan corridor

Unieke kampeertrektocht door de hoge Pamirs

Tadzjikistan is één van de hoogstgelegen landen op aarde. Desondanks is het land een grote onbekende bij bergtoeristen. Wij nemen je graag mee naar het machtige Pamir gebergte, waar de toeristische infrastructuur nog ontbreekt en we dagenlang vrijwel niemand tegenkomen.
Via de iconische Pamir Highway klim je gestaag in de 4X4 jeeps de Pamirs in; het is een spectaculaire jeep rit.  De trek begint in het berggehucht Barchidev. Over het prachtige Sarezmeer – waar speciale vergunningen voor nodig zijn – trekken we via brede, door gletsjers uitgesleten valleien naar het eerste hoogtepunt van de expeditie: het briljante, saffierblauwe Zarojkulmeer. Aan de oevers op meer dan 4500 meter hoogte zetten we onze tenten op, het hoogste kamp van de tocht. De afdaling naar het dorp Bachor voert ons wederom langs adembenemende bergmeren, soms over een paadje, soms over blokkenvelden. In Bachor nemen we een rustdag om ons onder te dompelen in het leven in de Pamirs.

Het landschap in het tweede deel van de trektocht verschilt in karakter van het eerste. We passeren het westelijke einde van het Murghabplateau dat veel weg heeft van de Tibetaanse hoogvlakte. Meerdere prominente zesduizenders die de meest zuidelijke bergketen Shakdara rijk is, domineren de horizon. Ergens tussen deze bergreuzen zullen we de 5010m hoge Vrang pas oversteken, de toegangspoort tot de Wakhan Corridor. De prachtige, maar niet eenvoudige, afdaling biedt je zicht op een nieuw gebergte, de Hindu Kush op de grens met Afghanistan. De trektocht eindigt in Vrang, waar we een extra nacht blijven om de resten van stokoude forten en een warm waterbron te bezoeken. We rijden door de smalle vallei, die de indrukwekkende rivier Pandj heeft uitgesleten, langs de Tadzjiekse-Afghaanse grens via de hoofdstad van de Pamirs, Khorog, terug naar Dushanbe.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Tadzjikistan Bergreuzen van de Pamir

Dagen 23
Lopen 12
Zwaarte 4
Met bagagevervoer
Vertrek Terug
Gegarandeerd vertrek 30 aug 2024 21 sep 2024

Gegarandeerd vertrek Gegarandeerd vertrek
Prijs vanaf   € 2998
Tickets vanaf € 935
Groepsgrootte 6 - 12 reizigers

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaand dagprogramma geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Dag 1 en 2 aankomst in Dushanbe

Na aankomst in de vroege ochtend slapen we een paar uurtjes in het hotel. ‘s Middags verkennen we Dushanbe en kunnen we in de Bazaar nog de laatste inkopen doen voor onze tocht.

Dag 3 Dushanbe - Kaleikum (1550m)

We vertrekken al vroeg en rijden over de beroemde Pamir Highway richting de Pamirs. Het eerste deel is de weg (aangelegd door  Chinezen) nog prima, daarna verwijst ‘Highway’ vooral naar de hoogtemeters en niet naar snelweg. De weg naar Kaleikum loopt deels langs de bulderende Panj Rivier (de grens met Afghanistan), machtige bergwanden en over avontuurlijke hellingen. Je avontuur is begonnen!
Overnachting in guesthouse, reistijd 7 – 8 uur

Dag 4 Kaleikum - Barchidev (2610m)

Vandaag is misschien wel één van de mooiste roadtrips die je in Centraal Azië kunt maken. We blijven de spectaculaire Pamir Highway nog een paar uur volgen en slaan vervolgens de verlaten Bartang Vallei in. De Chinezen werken aan de weg, een project dat waarschijnlijk een aantal jaren zal duren. De onverharde weg is, net als de bergen, ruig en ziet nauwelijks bezoekers van buitenaf. Vriendelijke dorpjes worden afgewisseld met immense toppen bedekt met gletsjers.
Overnachting in homestay, reistijd 8 uur

Dag 5 Barchidev – Khurmokhac (2785m)

Nadat we kennis hebben gemaakt met onze locale begeleiders en de bagage op de ezels is gebonden, gaan we op pad. Wellicht doen we een korte excursie door dit kleine dorpje tussen de landbouwvelden. We steken de brug over en volgen de Murghab Rivier, die ontspringt in de Afghaanse Wakhan Corridor. Al snel bevinden we ons tussen de machtige zesduizenders. Het goede pad gaat op en neer, loopt soms dicht langs de rivier en soms wat verder ervandaan. We doen het rustig aan op deze eerste dag om te wennen aan het wandelen en aan de hoogte.

We slaan ons eerst kamp iets voorbij het ‘Tea House’ op, een vaste plek voor de lokale herders die zich bevindt onder een enorm rotsblok. Als we thee willen, moeten we dat zelf verzorgen, want meer dan een schuilplaats is er niet. We zoeken langs de rivier een plek voor onze tentjes of kiezen we ervoor om gewoon onder de sterrenhemel te slapen. De omgeving is, net zoals de rivier naast ons, indrukwekkend.
Overnachting in tent, wandelafstand/tijd 13 km – circa 5 uur, stijgen 550m, dalen 375m

Dag 6 Khurmokhac – Sarez lake (3300m)

We volgen de rivier en het dal nog een stukje en starten dan de klim naar Sarez. We stijgen het grootste deel van de route, die door het landschap slingert en ons tussen rotsen doorvoert. Vandaag al ervaar je de grootsheid van het landschap! Het is een flinke tocht naar de top van de natuurlijke dam, die ruim honderd jaar geleden ontstaan is door een gigantische aardverschuiving. Daarachter schuilt het saffierblauwe Sarezmeer. Voor we afdalen naar onze kampplek voor vanavond, vergapen we ons aan dit prachtige meer, een absoluut ‘oohh en aahh’ moment. We kamperen naast de wachtpost, die altijd bemand is om eventuele aardbevingen te signaleren en de bewoners in de vallei tijdig te kunnen waarschuwen voor doorbraak van de dam. Wellicht eten we vandaag verse vis uit het meer.
Overnachting in tent, wandelafstand/tijd 8 km – 5 tot 6 uur, stijgen 800m, dalen 225m

Dag 7 Sarez lake – Langar Vallei (3545m)

We hebben een speciale vergunning om Sarez lake per boot over te steken. De overtocht is spectaculair door de kleur van het meer en de (steile) bergen om ons heen. De tocht duurt tussen 0,5  en 1,5 uur, afhankelijk van het type boot. We worden vlakbij het weerstation afgezet en ontmoeten de ezelmannen weer. Zij zijn gisteren al met de ezels langs het meer over een steil pad omgelopen.
Vanaf het weerstation gaat het pad geleidelijk omhoog langs de Langar Rivier. De vallei is breed en U-vormig, typisch voor dit gebergte. We wandelen door één van de laatste oorspronkelijk bossen in de Pamirs en klimmen om een moerasgebied heen. Halverwege de route doorwaden we de rivier waarvan de stroming sterk kan zijn. Het terrein wordt lastiger met een aantal puinhellingen die we moeten oversteken. We zetten onze tenten op bij de zijrivier die smeltwater van de Safedxats gletsjer afvoert.
Overnachting in tent, wandelafstand/tijd 13km, 5-5,5 uur, stijgen 550m, dalen 50m

Dag 8 Langar Vallei – Zaurbek Camp (4100m)

Vandaag is de route wat korter en lopen we door relatief makkelijk terrein; we kunnen zo goed herstellen van de eerste trekdagen. We staan wel vroeg op om de rivier over te steken als het waterniveau op zijn laagst is. Daarna stijgen we naar de hoogste punt van de vallei waar een groot herderskamp ligt, gerund door de legendarische herder Zaurbek. Dit is onze overnachtingsplek. Het geeft ons een unieke inkijk in het leven van een herdersfamilie op grote hoogte. Degene die nog genoeg energie hebben, kunnen een wandeling maken naar de drie meren van Uchkul en de indrukwekkende gletsjer van de bijna 6000 meter hoge Mount Kulin, ongeveer op anderhalf uur lopen van het kamp.
Overnachting in tent, wandelafstand/tijd 9,5 km, 4,5 uur, stijgen 550m, dalen 100m

Dag 9 Zaurbek Camp – Zarojkul (4510m)

De tocht naar het meer Zarojkul is relatief kort, maar we merken dat de lucht een stuk ijler is. Het pad loopt door een droog plateau en verdwijnt kort daarop in een vallei met steile wanden aan ieder kant. We lopen langs kleine bergmeertjes, ieder met een andere tint blauw. Wellicht zien we hier yaks, die hier door de lokale herders veel worden gehouden.
We kamperen aan één van de mooiste bergmeren in Centraal Azië, Zarojkul. Het meer is omgeven door hoge bergen, volledig ingepakt met gletsjers. In de middag kunnen we de omgeving verkennen, lekker languit van het landschap genieten of, voor de dapperen onder ons, zwemmen in het ijskoude water. De overnachting op deze hoogte en onder invloed van de gletsjers kan koud zijn.
Overnachting in tent, wandelafstand/tijd 11.5km, 5-5,5 uur, stijgen 500m, dalen 125m

Dag 10 Zarojkul – Kavk (3750m)

We nemen weer afscheid van Zarojkul en beginnen de lange afdaling richting het dorp Bachor. We passeren het onwerkelijk turquoise Tsaxinkul. De route gaat over een enorme puinbak, dit is de morene van een verdwenen gletsjer en is soms moeilijk te vinden. Hier komt je wandelervaring met lopen over ‘blokkenterrein’ goed van pas.
Verderop wordt het terrein gelukkig makkelijker. We dalen zo ver mogelijk af naar de Kavk, waar we kamperen bij de rivier. Mogelijk delen we de omgeving van de kampplek met Yaks. Kavk is bekend om de hete bronnen, maar om daar te badderen moet je nog wel 300 meter omhoog klimmen.
Overnachting in tent, wandelafstand/tijd 16km, 7 uur, stijgen 275m, dalen 1100m

Dag 11 Kavk – Bachor (3320m)

Dit is een vrij makkelijke dag langs de oevers van de Andaravj Rivier. We kunnen heerlijk ontspannend dalen over een goed pad met prachtige vergezichten van de Shugnanketen in het zuiden. We zoeken een goede plek om de soms wild stromende Gunt rivier over te steken. Na het passeren van een herderskamp komen we in Bachor aan, waar we kunnen genieten van de relatieve luxe van een dak boven ons hoofd, eindeloze kopjes thee en een primitieve (soms warme) douche.
Overnachting in homestay, wandelafstand/tijd 17km, 5 uur, stijgen 100m, dalen 500m

Dag 12 Rustdag Bachor

Bachor is een prachtig Pamirs bergdorpje en is de perfect plek om even bij te tanken van de inspanning van de afgelopen dagen. We nemen de tijd om te relaxen, wat kleren te wassen en het dorp te verkennen. Wellicht wordt je uitgenodigd voor een kop thee en een kom yoghurt. Waarschijnlijk zijn de boeren aan het oogsten en spelen jongeren een potje volleyball en kun je misschien meespelen.
De ‘hotspot’ is de hangbrug voor voetgangers over de wild stromende rivier, durf jij erover? Vraag de gids om mee het dorp in te gaan zodat hij gesprekken met de locals kan faciliteren.
Overnachting in homestay

Dag 13 Bachor – Jelondy (3550m) – Murghab – Turumtaikul (4235m) via de Turumtaikul pas (4380m)

Bachor heeft geen brug voor jeeps, dus we ontmoeten de jeeps aan de andere kant van de rivier, die wij via een nieuwe brug oversteken. Alleen de jeep met de bagage gaat door het water, afhankelijk van de waterstand is dit (zeer) avontuurlijk. De jeepe brengen ons via het gehucht Jelondy naar het uiterste westelijke deel van het Murghabplateau. Daar stappen we uit en wandelen we verder over deze hoogvlakte, die lijkt op de landschappen van Tibet. We zijn al volledig geacclimatiseerd om op deze hoogte te lopen en na de rustdag hersteld van de eerdere inspanningen. Het terrein is goed te belopen; maar het is even zoeken naar de Turumtaikul pas door een serie van kleine kloven. Je loopt weer omlaag met het schitterende Turumtaikul in het vizier. Aan de verre horizon gloren de besneeuwde toppen van de Shakhdara keten, die we in de komende dagen zullen oversteken. Het kamp ligt niet ver bij Turmutaikul vandaan, maar bij een kwalitatief betere waterbron.
Overnachting in tent, 10 – 15 km, 5 – 6 uur, stijgen 870m, dalen 185m

Dag 14 Turumtaikul – Javshangoz (3430m) via Karagurum pas (4343m)

Vandaag gaan we weer vroeg op pad en starten met een korte klim naar de top van de Karagurum pas. Vanaf de pas is het bijna een kilometer afdalen naar de zeer afgelegen Shakhdara vallei. De wind waait hier ongemeen hard en in het zuiden zijn de markante bergen Pik Engels (6507 meter) en Pik Karl Marx (6723 meter) goed te zien.
Aan het eind van de vallei wordt het weer wat lieflijker en worden we zeer warm welkim geheten bij ons gastgezin voor deze nacht. Wellicht kun je helpen bij het op traditionele wijze bakken van het brood of het verzorgen van de koeien.
Overnachting in homestay, wandelafstand/tijd 18.5km, 5 – 6 uur, stijgen 110m, dalen 910m

Dag 15 Javshangoz – Vrang Lakes (4400m)

We laten ons weer een stukje met de jeep wegbrengen, zodat de wandelafstand behapbaar blijft. Onderweg passeren we een boerderij waar jaks gefokt worden, dus als we geluk hebben zien we een kudde. Hogerop moet we de Redjig rivier bij een splitsing doorwaden en passeren we een kleine herdershut. Niet veel later wacht ons een steile klim over de bergrug. De afdaling brengt ons in een gebied met allerlei kleine meertjes en grazende jaks. We kamperen bij  een hut die wordt gebruikt door herders, maar ook jagers en lokalen die op zoek zijn naar mineralen zoals robijn. Dit is ons hoogtekamp voor de klim van morgen over de 5 kilometer hoge Vrang pas.
Overnachting in tent, wandelafstand/tijd  zijn vandaag afhankelijk van de jeep dropoff 14 tot 18km, 5-7 uur, stijgen maximaal 1100m, dalen 250m

Dag 16 Vrang Lakes – Vnukut Rivier Shepard Camp (3870m) via Vrang pas (5010m)

Vandaag wacht ons een lange dag naar het hoogste punt van de hele trektocht, de 5010 meter hoge Vrang pas. Het is één van de weinige plekken waar je de Shakhdara keten kan oversteken. Het is een zware klim over de morenen en vaak sneeuwvelden naar de top (een breed plateau), maar de uitzichten zijn het meer dan waard.
De afdaling is een aanslag op de knieën, met name vlak onder de top waar het terrein steil is. We kunnen de benen even rust geven in een wat vlakker deel, voordat we verder over blokken en rotsen afdalen de vallei in. Hier zoeken we onze eigen route, want een pad is er nauwelijks. We proberen zo laag mogelijk te kamperen, liefst onder de 4000 meter grens waar de lucht wat dikker is.
Overnachting in tent, wandelafstand/tijd 15km, 8 uur, stijgen 610m, dalen 1140m

Dag 17 Vnukut Rivier Shepard Camp – Vrang (2780m)

De laatste wandeldag is nog eens meer dan een kilometer dalen. Het eerste deel is goed wandelterrein, daarna volgt het moeilijkste deel van de hele trek. We dalen langs een rechte wand via een steil pad sterk omlaag. Op geëxposeerde delen kan het pad zijn weggeslagen en zoeken we samen met de ezelmannen een veilig alternatief. Je wordt voor dit pittige deel rijkelijk beloond met fantastisch uitzicht in deze vallei en de omringende bergtoppen met aan het einde van het Pamirgebergte, de Wakhan Corridor. Tegenover de brede Wakhan vallei ligt Afghanistan, met zijn woeste bergen tot ver boven de 7000 meter. Vanaf een laatste bergrug overzie je zowel de toppen als de rivier en vieren we een geslaagde doorsteek van de Pamir trail. Als we de millennia oude boeddhistische stoepa passeren is het nog een klein stukje naar onze homestay en kunnen we terugkijken op een trektocht die in deze vorm nog door bijna niemand is gedaan.
Overnachting in homestay, wandelafstand/tijd 12km, 6 uur, stijgen 185m, dalen 1275m

Dag 18 Vrije dag in Vrang

Vrang heeft een perfect ligging met uitzicht op het Afghaanse deel van de Hindu Kush bergen. Het is ook een goede locatie om de vallei kunnen verkennen. In Yamchun, 10 kilometer stroomafwaarts is een bijna duizend jaar oud fort en hete bronnen. Geniet op deze dag van een plek die je gerust Shangri-La mag noemen na onze tocht langs de bergreuzen.
Overnachting in homestay

Dag 19 Reservedag

Deze dag is ingepland om eventuele tegenslag in het programma op te vangen, zoals het niet mogelijk zijn van de jeeprit naar de Vrang lakes of slecht weer op de pas. De staat van het pad in de afdaling van de Vrangpas is ook moeilijk voorspelbaar; duurt onze afdaling langer dan gepland, dan lopen we in plaats van 2 dagen in 3 dagen naar Vrang.
Hebben we reservedag niet nodig, dan bepalen we ter plekke hoe we deze dag besteden, bijvoorbeeld nog een dagje in deze omgeving, een transfer naar Yamg of rijden we alvast een stuk naar Khorog.

Dag 20 Vrang – Khorog (2150m)

Een mooie rit van een halve dag volgt de Panj Rivier stroomafwaarts. De Panj, ook wel bekend onder de oude naam Oxus, ontspringt hoog in het Hindu Kush gebergte en vormt de grens met Afghanistan vrijwel de hele weg. Vooral het gedeelte tussen Ishkashim en Khorog is fascinerend met vele kleine nederzettingen in de schaduw van immense bergmassieven.
Khorog is de districtstad, hier kunnen we alvast weer even wennen aan de drukte van de stad, maar ook een wandeling maken in het park bij de Aga Khan academy.Overnachting in guesthouse, reistijd 5 – 6 uur

Dag 21 Khorog – Kaleikum (1550m)

We gaan nog verder stroomafwaarts en overnachten in Kaleikum, dat we nog van de heenreis kennen. Ook nu moeten we rekening houden met oponthoud vanwege werkzaamheden.
Overnachting in guesthouse, reistijd 6 – 8 uur

Dag 22 Kaleikum – Dushanbe

We rijden vroeg weg uit Kaleikum, zodat we de middag in de hoofdstad van Tadzjikistan, Dushanbe, kunnen spenderen. Op onze laatste avond eten we in een restaurant en halen we herinneringen op aan onze mooie tocht. De vlucht naar Instanbul vertrekt in de vroege ochtend, dus gaan we op tijd slapen.
Overnachting in hotel, reistijd 8 uur

Dag 23 Vlucht naar Nederland

Onze reis naar huis begint met de nachtvlucht naar Instanbul, waar we overstappen op ons vliegtuig naar Amsterdam.

Data

Heen Terug Prijs Ticket vanaf
30 aug 21 sep 2024 € 2998 € 935
niet meer boekbaar

Bij de prijs inbegrepen

* alle vervoer per 4x4 jeep volgens programma 
* overnachting in guesthouses (op basis van tweepersoonskamer, homestay (op basis van meerpersoonskamers) 
* (on-line) voorbereidingsbijeenkomst 
* Nederlandse reisbegeleiding 
* locale Engelstalige gids
* alle maaltijden - 3 maaltijden per dag 
* Tadzjikistan registratie (voormalig visum)
* GBAO permit 
* permit en toegangkosten nationaal park
* special Sarez permit 
* bijdrage VZR garantiefonds
* gebruik van tweepersoonstenten 
* gebruik keukenmateriaal, borden, mokken en bestek 
* lastdieren en hun begeleiders
* het laten dragen van 12 kg persoonlijke bagage 
* medicijn- / EHBO-kit
* satelliet telefoon tbv bereikbaarheid en noodgevallen
* on-line foto album
* whatsapp groep reizigers

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam – Dushanbe (deze kan wel via ons geboekt worden)
* vervoer naar en van Schiphol 
* vaccinaties / persoonlijke medicijnen
* reis- en annuleringsverzekering 
* uitgaven van persoonlijke aard, souvenirs, frisdranken en alcoholica 
* fooien locale staf (± € 100,--) 
* entree musea en entree warmwaterbronnen (deze zijn facultatief)
* toeslag eenpersoonstent voor deze reis € 95,--
* wijzigingskosten € 35,--
* onvoorziene kosten verblijf en vervoer bij eventueel noodzakelijke programma aanpassingen als gevolg van extreem weer, natuur ramopen en andere bijzondere externe factoren
* toeslag als gevolg van onvoorziene  extreme valuata devaluatie (>5%)

Groepsgrootte

Minimaal 6 reizigers
Maximaal 12 reizigers

Tijd

In Tadzjikistan is het 3 uur later dan in Nederland.

Elektra

220 Volt, de stekkers zijn van hetzelfde model als bij ons.

In de homestays is vaak zeer beperkt elektriciteit en kun je niet altijd je apparatuur opladen. We adviseren je daarom een powerbank mee te nemen. Stop deze tijdens de vliegreis in je handbagage!

Geld

Er wordt betaald met de Tadzjiekse Somoni. Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com) 

Het is aan te bevelen contante Euro`s of dollars mee te nemen en deze in Dushanbe te wisselen voordat we op trek gaan. Er zijn pinautomaten, maar die werken niet altijd of accepteren onze passen niet.  Advies €150 (dit is inclusief fooiengeld).

Nederlandse banken hebben standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, stel je pas dan thuis al in op `werelddekking`.

Fooien

Aan het eind van de reis wordt meestal de fooi verzameld voor de crew die is meegeweest. Je geeft fooi als je dat wilt en als je tevreden bent over de prestaties van de crew. Normaal gesproken ligt het bedrag dat een deelnemer kwijt is voor dit doel rond de € 100,--.

Reisdocumenten

Je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na terugkomst uit Tadzjikistan. 
Op dit moment geldt geen visumplicht voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Na aankomst moet je je wel registreren als toerist, dat kost circa U$40. We doen dit samen als groep. 

Een GBAO permit is verplicht; ook die vragen we als groep aan, de kosten zijn ongeveer U$ 20,--. We bespreken in de voorbereidingsbijeenkomst de details van de aanvraag.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP en Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A).

Procedure van vertrek

Uiterlijk 3 uur voor vertrek dien je aanwezig te zijn bij de balie die correspondeert met het vluchtnummer. Houd rekening met het verdelen van de groepsbagage over de deelnemers. Verdere informatie met betrekking tot het definitieve vluchtschema ontvang je tijdens de (online) voorbereidingsbijeenkomst.

Lijst van persoonlijke medicijnen

* 1 Ciproxine antibiotica kuur bij bacteriële darminfecties 
* 1 Augmentin of amoxycyline antibiotica kuur bij luchtweginfecties + algemeen breedspectrum 
* azaron of lidocaïnezalf* bij insectenbeten 
* betadine-iodium/cloorhexidine voor wondontsmetting 
* leukoplast of 2nd skin bij blaarpreventie 
* sporttape 
* hansaplast bij wondjes 
* paracetamol als pijnstiller 
* insectenafweermiddel 
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 30 
* ORS tegen uitdroging bij diarree 
* Norit en/of loperamide
* aluminium reddingsdeken 
* handcreme, nivea, vaseline oid* (tegen kloofjes in handen en voeten) 
* zovirax bij koortslip* 
* rekverband, knieband bij knieproblemen* 
* Arnica of SRL bij spierpijn, kneuzingen*
* strepsils bij keelpijn* 

De antibioticakuren (ciproxin en augmentin) en lidocaïnezalf zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Vertel dat je ver van de bewoonde wereld op reis gaat en niet eenvoudig langs een arts of medischepost kunt. 
Informeer bij je ziektekosten verzekeraar naar een eventuele vergoeding voor je vaccinaties. 
Wij zorgen daarnaast voor een medicijnkit voor ernstige gevallen. De kans dat we die nodig hebben is klein, maar aanwezig.

Over de uitrusting

Schoenen
Wij raden lichte bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Voor deze reis is een type B/C zeer geschikt.
Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om ½ tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken). Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt. Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in. Ook moet je soms door beekjes waden, loop je door nat gras, over modderige paden en soms door sneeuw, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig. Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden. 
Daarnaast raden wij aan om bijvoorbeeld stevige sandalen mee te nemen (Teva of snel drogende gympen) voor doorwadingen en voor ’s avonds in het kamp. 

Slaapzak
De nachttemperaturen in juli en augustus kunnen uiteenlopen van 15 graden tot - 5 graden onder nul op grotere hoogte. 

Regenkleding
Neem altijd goede waterdichte en ademende regenkleding mee. Ook als het niet regent, kan een regenbroek in combinatie met gamaschen prettig zijn als je door hoog nat gras en over drassige grond loopt. Omdat de paden zo slecht zijn is een poncho af te raden, je ziet dan niet goed waar je je voeten neerzet. Als het erg warm is en het regent, kan een paraplu prettiger zijn dan regenkleding. 

(Dag)rugzak 
Je kunt je bagage laten dragen tot 12 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas (duffel) doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter (of meer). 

Zitlap
Neem zelf een goede zitlap mee voor pauzes onderweg. 

Toiletartikelen
Reis licht. Neem liever geen grote verpakkingen toiletartikelen mee. Er zijn plastic flesjes te koop waar je shampoo, zeep, zonnebrandcrème etc in kunt over doen. Of koop een alles in 1 `travelzeep`, die zijn meestal ook beter voor het milieu. De ervaring leert dat je toch niet iedere dag je haar kunt wassen en zonnebrand crème heb je alleen nodig voor onbedekte huid. 

Paklijst

Slapen
~ slaapzak 
~ lakenzak* 
~ slaapmatje 
~ opblaas kussentje* 

Kleding
~ bergschoenen minimaal type B; B/C is ideaal
~ sokken (3 paar) 
~ stevige sandalen (bijvoorbeeld Teva of sneldrogende gympies) 
~ gamaschen* 
~ winddicht jack 
~ regenkleding 
~ lange broek 
~ korte broek 
~ enkele T-shirts 
~ (thermo) ondergoed (lange broek & short lange mouw)
~ warme (fleece) trui of vest 
~ donsjack (niet verplicht wel van harte aanbevolen)
~ sjaal of buff
~ handschoenen 
~ zonnehoed of pet
~ zwembroek/badpak* (zwemmen in een meer)

Overigen
~ dagrugzak 35 liter of meer
~ sneldrogende handdoek en washandje* 
~ waterfles(sen) voor totaal 2 liter 
~ zaklamp/ hoofdlamp & batterijen
~ kleine paraplu* 
~ loopstokken* 
~ reserve bril- of lenzen 
~ zonnebril met UV filter 
~ plastic (vuilnis)zakken om je spullen droog te verpakken
~ stevige (waterdichte) plunjebaal 
~ hangslotje voor je baal*
~ tussendoortjes (bv. mueslirepen) 
~ thermosfles (& koffiesticks, theezakjes etc)*
~ zitlap 
~ kompas/gps* 
~ zakmes 
~ opladers, batterijen of powerbank* 
~ camera, geheugenkaart, accu*
~ (dag)boek* 
~ reserve veters 
~ naaispullen* 

Toiletartikelen
~ shampoo 
~ zeep 
~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar) 
of in plaats van bovenstaande: een drie in één middel. 
~ nivea oid (tbv je gezicht en handen)
~ wc papier & aansteker 
~ tandenborstel 
~ tandpasta 
~ kam/ borstel 
~ zonnebrandcrème met hoge factor 
~ lippenbalsum met UV wering
~ afvalzakje voor onderweg
~ tampons/ maandverband* 

Moneybelt/ halstasje voor reisbescheiden
~ paspoort 
~ vliegticket(s) 
~ geld 
~ inentingsboekje* 
~ verzekeringsbewijs + alarmnummer 

* = niet noodzakelijk 

Maak van alle belangrijke papieren, zoals paspoort, tickets, noodnummers en bijvoorbeeld creditcards kopieën en bewaar deze gescheiden van de originelen.

Bagage

Tijdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven. Om alles goed verpakt mee te nemen kun je bijvoorbeeld een plunjebaal of duffel gebruiken. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten.

Verzekering

Nunatak stelt een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis. Beide soorten verzekeringen kun je via ons afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Accommodaties & verblijf

In Dushanbe slapen we in een `standard tourist` hotel in een tweepersoonskamer.

Tijdens de reis slapen we in guesthouses, homestays, dus direct bij een familie thuis. De homestays zijn vaak heel eenvoudig, bestaande uit een woonkamer, waar volgens lokaal gebruik meestal ook geslapen wordt door matrasjes uit te rollen. Soms zijn er één of meer slaapkamers. Er zijn slechts beperkt was- en douche mogelijkheden. 

Tijdens de trek slaap je in tweepersoonstenten
Vertrek 30 aug 2024 Vanaf € 935.00
Bij de reis van 30 aug 2024 vlieg je met Turkish Airlines van Amsterdam naar Dushanbe.
Het vluchtschema is als volgt:
30 augustus Amsterdam-Istanboel-Dushanbe*
21 september Dushanbe-Istanboel-Amsterdam
* aankomst volgende dag
niet meer boekbaar
 
 

Categorie 4

Middelzware wandeltocht waarbij je tredzeker moet zijn, we wandelen soms in moeilijk terrein met losliggende stenen. Gemiddeld lopen we 6 uur per dag, we lopen niet meer dan maximaal 9 uur. We stijgen maximaal 1100 meter en dalen maximaal 1275 meter per dag.
Reizen in de Pamir vraagt een avontuurlijke instelling en flexibiliteit. 
De homestays waar we verblijven zijn heel eenvoudig. Volgens lokaal gebruik wordt vaak in de `woonkamer` geslapen, soms zijn één of meer slaapkamers aanwezig, er zijn slechts beperkt was- en douche mogelijkheden.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Karel van Manderstraat 112
2014 VH Haarlem
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice