Doorkruis de Alpstein en slaap bij de bergboeren

Maak in 7 dagen kennis met de Alpstein én het boerenleven in de bergen.

Laat je verrassen door de Alpstein! Bergkammen, meren en imposante pieken, je raakt niet uitgekeken. Tijdens deze week vraag je vast je af waarom dit verborgen wandelparadijs bij weinig mensen bekend is. We houden dat graag zo, want dan genieten wij nog meer van de stilte en ongerepte natuur. Extra bijzonder: we laten je deze week kennis maken met het boerenleven in de bergen.

Voor wie

Deze reis is echt iets voor jou als je houdt van afwisselende verblijven en affiniteit hebt met het boerenleven, want dit is je kans om mee te kijken hoe boeren in de bergen leven. De kans om in het hooi te slapen laat jij natuurlijk niet aan je voorbij gaan! Verder ben je fit en beweeg je minimaal drie keer per week in de vorm van wandelen, fietsen, hardlopen, zwemmen of een andere duursport. Als je samen met anderen beweegt merk je dat het je weinig moeite kost om mee te komen. En tegelijkertijd een praatje maken gaat ook prima.

Accommodaties

De overnachtingen zijn elke dag anders! Zo slapen we in een berghotel, een berghut of een eenvoudige Almhut. Deze week ben je op bezoek bij mensen die daar hun bestaansrecht verdienen.

Programma

dag 1 | Aankomst Alp Bommen

We ontmoeten elkaar eind van de middag achter in het dal van Wasserauen (8 ½ uur rijden vanuit Utrecht). Daar lopen we met de spullen in de rugzak en startten onze wandeling. Over een rustig en weinig belopen pad, stijgen we vlot door het bos naar open terrein. Daar krijgen we een eerste indruk van wat dit gebied allemaal herbergt. De eenvoudige Alp waar onder andere kaas wordt gemaakt is volop in bedrijf.

Wandelen 1,5 uur, 400 m stijgen
Overnachting in Alp Bommen op 1240 meter

dag 2 | Uitzichten om nooit te vergeten

We vertrekken niet nadat we de nodige geuren van de boerderij op ons in hebben laten werken. Een houtvuurtje, koeien en kaas, heerlijk! De eerste meters staan bol van historie en bewoning op onmogelijke plekken. Oog in oog met Berghaus Ascher vraag je je af waarom daar een hut is gebouwd? Maar neem de omgeving in je op en je valt achterover van de schoonheid. Deze hut is beroemd om de wijze waarop het tegen de rotsen aan plakt. We gaan ook een bezoek brengen aan de Wildkirchl en de Hole. Een kapel gebouwd in een grot. Kapucijn monniken begonnen hier in de 17e eeuw met bouwen. Onderlangs een rotsmuur wandelen we richting de Schaffler hut. De adem wordt ons niet alleen benomen door het stijgen. De uitzichten doen de rest. Bij de hut kunnen we ons opmaken voor de afdaling. Er komen stukken met ijzeren kabels en ladders. Langzaam dalen we af naar de Mesmer hut. Hier melkt de boer zijn geiten met de hand en via de goederen lift belandt het in het dal. Een eenvoudig hut waar we goed verzorgd zullen worden.

Wandelen 5 uur, 700 m stijgen en 300 m dalen
Overnachting in Berggasthaus Mesmer op 1625 meter

dag 3 | Over twee passen zult u gaan

De start is gelijk een mooie uitdaging. De klim over de Ageteplatte is beveiligd met kabels en extra treden. Op deze eerste pas  gaat er een ‘normaal’ wandelpad verder. We kijken neer op het grote alm gebied an Meglis. Hier staan verschillende hutjes, een berggasthaus en een kerk. Een genot om doorheen te bewegen. En dan zijn we aan de tweede klim van vandaag beland. We gaan over het Widderalpsattel, 1855 m, en kijken het dal in naar onze volgende hut. In de verte glinstert de Samtisersee. De Widderalp is een pareltje qua eenvoud. In deze houten hut slapen we op zolder en kookt de boer kijkt uit naar onze komst en maakt een eenvoudige maaltijd voor ons.

Wandelen 4,5 uur, 650 m stijgen, 625 m dalen
Overnachting in Widderalp 1650 meter

dag 4 | Oog in oog met de Chruzberge en de Fahlensee

De glinsteringen op de Samtisersee geven aan dat de hut ideaal is gesitueerd voor een mooie zonsopgang. We dalen rustig af door een klein bos om daarna te stijgen naar een pas op 1478 meter. Een paar meter verder en we staan oog in oog met een van de mooiste bergmeren van de Alpen: de Fahlensee. Langgerekt en aan beide kanten omzoomd door steile wanden. Een parel. We passeren berggasthaus Bollenwees met een terras dat uitkijkt over het meer. Vast een goede reden voor een bak koffie! Daarna volgt een volgend hoogtepunt van de dag: het uitzicht op de Cruzberge. Vanaf de Saxerlucke komen deze prominante rij bergen in ons blikveld. Vanaf dat moment zullen ze je aandacht vasthouden. Het is een bijzonder vormgegeven gesteente! Door een stil dal lopen we onderlangs en het zal niet gek zijn als je jezelf betrapt dat je langzamer gaat lopen om zo lang mogelijk van het uitzicht te kunnen genieten. Voorbij het Mutschensattel vlakt het terrain uit. Op een lange en vlakke bergrug van ruim 2000 meter hebben we een constant 360 graden uitzicht. Even later bereiken we de Zwinglipassshutte waar de huttenwaard speciaal voor ons een warme maaltijden bereidt. Klein, maar door de ligging een superfijne plek!

Wandelen 4 uur, 700 m stijgen, 350 m dalen
Overnachting in de Zwinglipasshutte 2000 meter

dag 5 | Om de Oude Man en tussen steenbokken

Opstaan en het uitzicht in je opnemen vanuit de Zwinglipasshutte is een cadeautje. We kijken met de zon in de rug richting de ketting van pieken van de Churfirsten. Een rij bergen om niet te vergeten. Met een lichte rugzak gaan we de omgeving nader verkennen. Eerst struinen we gedeeltelijk padloos naar de Ruchbuel (2105 m). Het uitzicht wordt steeds beter. Via een smal pad stijgen we naar een zadel dat de Fliskopf van de Nadliger scheidt. Het is wordt lastig om je aandacht goed te verdelen, want dit gebied zit vol met steenbokken! We nemen de tijd om de omgeving te verkennen en te genieten van het hoogstepunt van onze omzwerving in de Alpstein. We kijken nog even omlaag bij het Altmansattel (2367 m) voordat we teruglopen naar de Zwinglipasshutte. Nadat we de rugzakken weer hebben opgedaan blijven we in geniet tempo lopen richting onze volgende hut: De Fahlenalp. Als we vroeg aankomen is dit een perfecte plek om een duik te nemen in de Fahlensee. Maar neem ook vooral de tijd de tijd om te zien hoe het boerenleven er aan toe gaat.

Wandelen 4,5 uur, 480 m stijgen, 1000 m dalen
Overnachting op de Fahlenalp op 1460 meter

dag 6 | Nog een graat, een meer en een hoogvlakte

De Fahlensee is zo’n plek waar je eindeloos weg kunt dromen. We wandelen er langs en herkennen aan het eind het Berggasthaus Bollenwees en lopen door naar de Saxerlucke. Vlot zijn we op hoogte en kijken terug om nogmaals perplex te zijn over de blik naar de Chruzberge. We volgen deze lange graat waarbij we ogen tekort komen. We dalen en stijgen honderd meter om uit te komen bij berggasthaus Stauberen. Hier kunnen we een pauze nemen. De graat loopt nog een klein stukje door voordat we een geleidelijke afdaling maken richting de Samtisersee. We moeten niet vergeten om te kijken naar waar we vandaan komen! Voorbij het meer gaan we door een hellingbos omhoog naar Alp Sigel. Een weidse hoogvlakte met vee en een plek voor ons om te slapen. Het wordt onze laatste nacht bij een boer bovenop een berg. Recht voor ons zien we de graat die we hebben gevolgd. Wauw!

Wandelen 7 uur, 800 m stijgen, 750 m dalen
Overnachting op de Alp Sigel  op 1580 meter

dag 7 | De Klein Hutten Alm

In het ochtendlicht wandelen we over de  weidse alm. Dan dalen we af door zeer afwisselend landschap. Onderlangs een rotswand dalen we stevig af naar een volgende alm in een hangende vallei. De Klein Hutten Alm. We lopen onze laatste meters door een fraai dennenbos om weer uit te komen bij onze startplek. Wat een week, wat een avontuur!

Wandelen 2 uur, 700 m dalen

Informatie heen- en terugreis

Wasserauen is per auto eenvoudig bereikbaar en heeft een ruime en gratis parkeerplaats is. Wij stimuleren carpoolen! 8 ½ uur vanaf Utrecht. Kom je liever met openbaar vervoer, dan kan je met de trein tot aan Wasserauen komen. Dat is direct naast het startpunt.

Reistijd Utrecht – Wasserauen: 8 uur 30 minuten