Heerlijke dagtochten vanuit hutten in West-Oostenrijk

8-daagse sneeuwwandelreis vanuit familie pension

Dichtbij Nederland in de sneeuw wandelen kan in het sneeuwzekere Bregenzerwald. Vanuit een familie-pension en prettige berghutten ‘struinen’ we op de grens van Duitsland en Oostenrijk door de witte wereld. Er zijn meer mensen van de sneeuw aan het genieten maar wij komen nauwelijks iemand tegen tijdens onze wandelingen. Elke dag genieten van de weidse uitzichten van de noordelijke Alpen in dit sneeuwzekere bergmassief.

Het bijzondere van deze reis is dat we nauwelijks in het dal komen maar boven op de plateaus sneeuwwandelen. In een ‘stille hoek’ aan de westkant van het Oostenrijkse Bregenzerwald beginnen we de reis op hoogte. De weidse uitzichten en de machtige bergtorens rondom laten langdurige indrukken achter. Een gebied dat zich niet zozeer als ‘wald’ laat herkennen maar als gebergte dat rondom begrenst wordt door de Allgäu, Kleinwalsertal en het Grote Walserdal. Dichtbij Nederland is deze sneeuwwandelreis een heerlijke ontspanning midden in de winter.

Voor wie

Deze reis op de grens van Duitsland en Oostenrijk is een heerlijke reis als je graag een week in de bergen wilt zijn in relatief weinig reistijd. Elke dag gaan we sneeuw in voor een mooie sneeuwwandeltocht op een ontspannen tempo. Als het weer zich ervoor leent is het altijd ruimte voor een extra pauze en geniet momentje. De zwaarte van de tochten worden in een aantaldagen rustig opgebouwd waardoor er voldoende tijd is om te acclimatiseren. Deze is reis is zeer geschikt als kennismaking met het sneeuwwandelen.

Verblijf

Vanuit twee comfortabele hutten en een familiepension sneeuwwandelen we op een ontspannen manier door de witte wereld.

Programma

1 | Hoog maar laag

Vandaag is een bonusdag. We ontmoeten elkaar rond het middaguur bij de lift naar het middenstation. Vanuit daar lopen we op onze sneeuwschoenen naar de eerste hut, het Neuhornbachhaus. Het ‘grote genieten’ is begonnen terwijl de bagage in de lift omhoog gebracht wordt. In het Neuhornbachhaus kunnen we reis van ons afspoelen in een ‘bergachtige wellness’ met sauna en jacuzzi. Omdat we vandaag al beginnen met de sneeuwwandelingen, is het raadzaam op vrijdag al een deel van de heenreis achter de rug te hebben. Bergwandelen.com helpt je graag bij het plannen van de heen- en terugreis.

We stijgen en dalen 240 meter en lopen 4 kilometer in 2 uur
We overnachten in het Neuhornbachhaus op 1700 meter

2 | In de kom

Het huttenleven komt op gang en je wordt wakker met de geur van verse koffie: vakantie! Vandaag gaan we op de sneeuwschoenen op verkenning in de kom bij de hut. We maken een ontspannen tocht richting een groots massief en verbazen ons over de immense afmetingen. We oefenen met de veiligheidsmaterialen die we mee hebben en voor degene die wil is er ruime achtergrondkennis over de bergen in de winter.

We stijgen en dalen ongeveer 600 meter en lopen 10 kilometer in 5 uur
Overnachting in het Neuhornbachhaus op 1700 meter

3 | Door het veld

Vandaag gaan we op weg naar onze volgende berghut. Sneeuwwandelend over hellingen richting het oosten. Als de omstandigheden goed zijn, gaan we naar de top van de Hählekopf voor een ‘rondje uitzicht’ over de oostelijke Alpen. Na de col is de afdaling met een grote ‘fun-factor’ geweldig en jolig komen we bij de gemoedelijke Schwarzwasserhut aan. Vanuit hier overzie je het Kleinwalsertal, Oberstdorf en verder de uitlopers van de noordelijke Alpen richting de Allgäu.

We stijgen 500 meter en dalen 530 meter, lopen 7 kilometer in 4 uur
De overnachting is in de Schwarzwasserhut op 1620 meter

4 | Een mysterie

Vanuit de Schwarzwasserhut zijn vele mogelijkheden en wij kiezen er eentje die we het allermooiste vinden. Over de Ifersgunalpe gaan we richting de Pellingerköpfle. Overal lijken doorgangen, geulen en bulten het terrein hetzelfde te maken. Je kunt hier heerlijk door de sneeuw gaan en genieten van de frisse winterlucht. ‘s Middags kan je in de gezellige stube van de hut een boek lezen bij de open haard.

We stijgen en dalen ca. 600 meter, lopen ongeveer 10 kilometer in 4 uur
We overnachten weer in de Schwarzwasserhut

5 | Over de rand

Op de weg naar de col zie je waarom het bijzonder is dat het Kleinwalsertal van Oostenrijk is: geografisch zou het logischer zijn dat het bij Duitsland hoort. Daar hebben we kort oog voor want de omgeving is wit, witter, witst. Langzaam stijgen we naar de col en dalen af, via de Steinmandl, richting Schoppernau. In een stil hoekje ligt onze volgende standplaats: Landhaus Bad Hopfreben.

We stijgen 400 meter en dalen 1050 meter, lopen ongeveer 8 kilometer in 5 uur
De overnachting is in het Landhaus Bad Hopfreben

6 | Gemüdlich!

Vanuit ons heerlijke Landhaus gaan we vandaag een van de vele tochten lopen die hier mogelijk zijn. Afhankelijk van de omstandigheden maken we een lange of kortere tocht en genieten daarna van de warme ontvangst die ‘thuis’ wacht. Een echte dag om actief en ontspannen te combineren.

We stijgen en dalen maximaal 700 meter, lopen ongeveer 6 kilometer in 4 uur
We overnachting weer in het Landhaus Bad Hopfreben

7 | Alles bij elkaar

We maken een sneeuwwandeling in de omgeving van het Landhaus. Na het heerlijke ontbijt zijn we inmiddels geroutineerd geworden in het aantrekken van de sneeuwschoenen en klaarmaken voor het volgende avontuur in de sneeuw. Na een heerlijke dag buiten is het welkom zeer warm en kunnen we gerust ontspannen. Bij het diner delen we de mooiste herinneringen aan de week en proosten op een fijne tijd in de bergen.

We stijgen en dalen ongeveer 750 meter, lopen 10 kilometer in ca. 5 uur
We overnachten de laatste nacht in Landhaus Bad Hopfreben

8 | De bergen wachten

Na het ontbijt aanvaarden we de reis terug naar Nederland. Met mooie beelden, fijne wandelingen in de sneeuw en heerlijke maaltijden is het goed weer huiswaarts te gaan, maar … de bergen wachten op een volgend bezoek.