Ontdek het wildkamperen in Zwitserland

Vier dagen offline in het hooggebergte geeft je het gevoel dat je er weken uit bent geweest.

Met een slaperig hoofd, word je met een kopje thee rustig wakker. Je zit voor je tentje, terwijl je niets anders ziet dan bergen. Je hebt het idee alleen op de wereld te zijn. Je groep bestaat uit maximaal zes deelnemers en de tocht is zo ontworpen dat je tijdens je eerste wildkamper ervaring een uniek avontuur beleeft. Alles is tot in detail voorbereid en je wordt veilig begeleid langs mooie, stille en soms spannende plekjes.

De Zwitserse Alpen vormen onze bestemming. De uitzichten strekken zich uit van het noordelijke laagland tot vergletscherde toppen. Hier vind je afwisselende berglandschappen. Wij trekken door die gebieden die ideaal zijn om op aanzienlijke hoogte de tenten op te zetten. We worden omringd door hoog oprijzende kale bergmuren, weidse almen en in het zuiden kastanje bossen en meren. Boven de boomgrens ontmoeten we geregeld gemzen, marmotten en soms een steenbok. Het gevoel alleen op de wereld te zijn is groot.

Voor wie

Dit wildkampeer-verrassings-weekend maakt het buitenleven in de bergen toegankelijk voor iedereen die gezond en fit is en uitkijkt naar het kamperen in de bergen.

  • Je wilt kennismaken met wildkamperen in de bergen
  • Je kunt een paar dagen zonder alledaagse voorzieningen
  • Je geniet van het op pad zijn met een zeer kleine groep
  • Je beschikt over een conditie waarmee je zonder rugzak tenminste vier uur kan wandelen in geaccidenteerd terrein.
  • Je draagt een rugzak met kleding, kampeeruitrusting en voedsel met een gewicht tussen de 12 en 16 kilo. Bekijk de paklijst, zodat je weet wat je nodig hebt.
  • De tocht wordt afgestemd op de wensen en mogelijkheden van de groep

Leren wildkamperen

Tijdens dit weekend combineren we het maken van een mooie tocht met het uitleggen en ervaren van de basisvaardigheden van het wildkamperen. Je maakt kennis met het volledig zelfvoorzienend onderweg zijn. Alles dat we nodig hebben, dragen we zelf mee in onze rugzakken, van lichtgewicht kampeeruitrusting, kookspullen tot en met ons eten. Wat gaat allemaal mee en hoe pak je dat het beste in? Aan het eind van de wandeling bespreken we waaraan een goede kampeerplaats moet voldoen en gaan we daarmee op zoek naar onze plek voor de nacht. We zetten gezamenlijk de tenten op en zodra deze staan, is het tijd om te chillen met thee en koffie.  Al gauw gaat het gesprek over het avondeten, want zo’n heerlijke dag buiten maakt hongerig. We halen de rugzakken leeg en gaan aan de slag met de branders en onze lichtgewicht maaltijden.  Terwijl we het eten bereiden, geeft de gids geeft tips en trucks over koken en maaltijden.
Na het diner genieten we van thee en koffie met koekjes. We bespreken de plannen voor morgen, inclusief het ontbijt en de route. Zodra we op pad zijn, staat het wandelen in de mooie omgeving weer centraal. De tijd vliegt dan ook voorbij, maar vandaag voelt de kamproutine al vertrouwd!

In welk seizoen ga jij mee?

17 t/m 21 juni | Lente Editie

Eind juni gaan de Alpen langzaam open voor ons avonturiers. De bergweides staan in bloei, terwijl op hogere delen vaak nog de sneeuw ligt. De omstandigheden creëren fraaie extra uitdagingen en de omgeving is ontzettend kleurrijk. Dit is een periode waarin het nog heel rustig is op de wandelpaden; we zullen bijna niemand tegenkomen in de bergen. En dat is ook precies wat we zoeken! Er hangt energie in de lucht en daar gaan we optimaal van genieten.

13 t/m 17 augustus | Zomer editie

De warmte is gearriveerd en daarmee zijn de bergen zijn volledig tot leven gekomen. De sneeuw is gesmolten en op de bergweides lopen koeien, schapen en geiten. Met onze goede kennis van diverse gebieden, vinden we dat plekje in de Alpen die de gouden combinatie stil en schitterend heeft. Op warme en lange avonden blijven we lang buiten de tent, om optimaal te kunnen genieten van de ongeëvenaarde sterrenhemel.

Programma

We hebben verschillende tochten ontwikkeld. De gids beslist op de dag van vertrek, aan de hand van de weersvoorspelling, ervaring en conditie van de groep, welke tocht in Zwitserland jullie het allermooiste weekend gaat geven. We geven je hieronder een voorbeeld: zo kan jouw verrassingsweekend eruit zien!

dag 1 | Reisdag

Aan het eind van de middag verzamelen we in het hotel in Zuid Duitsland. Daar is tijd voor kennismaking en gaan we de gezamenlijke spullen, waaronder eten en tenten, verdelen en krijg je tips over het inpakken van je rugzak. Eén tip verklappen we nu alvast: “less is more”.

dag 2 | We stijgen boven de boomgrens

Als we vroeg in de middag aankomen in Bristen, nemen de lift naar Egg. Door bossen en boven de sprookjesachtige Golzernsee, lopen we langzaam stijgend het dal in. Eenmaal boven de boomgrens zijn we in een andere wereld. Op 2000 meter vinden we een beschutte en panoramische kampeer plek.

We stijgen 600 meter in 2,5 uur

dag 3 | Een dag vol mooie uitzichten

Ons kamp is op het zuiden gericht. De zon zal ons daarom vroeg bereiken. We verdelen de benodigdheden voor een dagtocht over een paar rugzakken. De wandeling gaat in een boog naar Widderegg. We volgen een pad dat uitzicht biedt op de huisberg: de Bristen (3072 meter). Aan de andere kant torent de Gross Windgallen boven ons uit. Deze markante kalksteen kolos domineert het dal. Het pad is gemakkelijk, maar vraagt wel om concentratie. We gaan via dezelfde weg terug en kunnen pauzeren in de Windgallenhütte.

We stijgen en dalen 250 meter in 3 uur

dag 4 | Afdalen richting het dal

We pakken onze spullen op en lopen dieper het dal in. De gletsjers rondom de Todi (3614 meter) komen in beeld. Na dit horizontale pad, gaan we omlaag. Zigzaggend lopen we langzaam weer het bos in. Daarbij steken we geregeld spectaculair aangelegde voetgangers bruggen over. We lopen naar het Maderaner Hotel, waar we pauzeren en je iets kan nuttigen. Niet ver daarachter zoeken we een beschutte plek waar we ons kamp maken.

We stijgen 100 meter en dalen 850 meter in 3,5 uur

dag 5 | Reisdag met herinneringen

Na alweer de laatste nacht, lopen we over een eenvoudig pad langs de Charstellenbach naar de lift waar onze auto’s staan. We genieten na met een kop koffie en elkaars verhalen en belevenissen van de afgelopen dagen,  voor we weer op eigen gelegenheid naar huis reizen.

We dalen 400 meter in 1,5 uur

Informatie heen- en terugreis

We stimuleren carpoolen. Je kunt bij je boeking aangeven dat je hier gebruik van wilt maken.