Tijdloos op avontuur vanuit het Italiaanse Entracque

19-dagen struinen in de Italiaanse en Franse Maritieme Alpen rondom de Monte Argentera

De Italiaanse en Franse Maritieme Alpen zijn een schitterend wandelgebied dat bij Nederlanders wat minder bekend is omdat het zo zuidelijk ligt. Het hart van dit grensgebergte wordt gevormd door Parc national du Mercantour en Parco naturale Alpi Marittime. Deze twee parken herbergen een ongekende diversiteit aan landschappen, dieren en planten. Dat komt door de ligging tussen de hoge sneeuwbergen in het noorden en de Méditerranée in het zuiden. De Maritieme Alpen zijn het enige gebergte in Europa waar zowel gemzen, moeflons en steenbokken voorkomen. Bovendien zijn in de zuidelijke Alpen de lammergier en wolven weer terug van weggeweest. En in Parc national du Mercantour ligt ook de beroemde Vallée des Merveilles met zijn 36.000 rotsgravures uit de bronstijd!

Verblijf

De eerste dagen verblijven we op een camping midden in het natuurpark ‘Alpi Marittime’, te midden van eeuwen oude beuken, langs een bergbeek, omgeven door de wilde bergnatuur. De camping is klein, maar sfeervol en van alle gemakken voorzien. Gedurende de reis gaan we steeds meer terug naar de basis. Het eerste deel van onze trektocht verblijven we in Franse berghutten en bivakhutten in het niemandsland op de Italiaanse en Franse grens. In het Italiaanse gedeelte halen we de tenten en ons voedsel voor het tweede deel van onze trektocht uit ons depot en zoeken we de mooiste plekjes voor je op om de nacht in je tentje door te brengen. Een unieke ervaring!

I.v.m. Corona zullen alleen ‘huishoudens’ samen in één tent slapen. Als je alleen komt, heb je dus een tent voor jou alleen. Dat maakt dat het aantal plekken in deze reis beperkt zijn. Heb je interesse, maar weet je nog niet zeker of je definitief mee kunt? Vraag dan een optie aan!

Voor wie

Spreken de kernwoorden jou aan? Avontuurlijk. Ruig. Puur. Romantiek. Uitzichten. Ben je daarnaast ook nog fit en bekend met het wandelen met een rugzak dan is deze reis op je lijf geschreven!

Programma

Deel 1: acclimatiseren

We komen op zondagmiddag aan in Entracque en richten ons basiskamp op de camping in. We genieten van het zijn in de bergen, lekker eten en laten lijf & geest rustig acclimatiseren. De eerste dagen maken we dagtochten met een lichte dagrugzak.

Deel 2: Tijdloze trektocht

De vergezichten lonken naar meer en hoera, we gaan je nieuwsgierigheid stillen en maken ons klaar voor een lange trektocht! Met de rugzakken gepakt voor de eerste dagen lopen we, met de klok mee, van Italië naar Frankrijk en komen weer terug in Entracque in Italië. Donderdag 24 september sluiten we af met een heerlijke Italiaanse maaltijd en op vrijdagavond 25 september ben je weer thuis in Nederland.

Dag Overnachting Soort Duur Stijgen Dalen Bijzonderheden
1 Camping Sotto il Faggio Tent Eind van de middag aankomst in Entracque
2 Camping Sotto il Faggio Tent Inloopwandeling
3 Camping Sotto il Faggio Tent Dagwandeling
4 Camping Sotto il Faggio Tent Dagwandeling
5 Bivacco Speranza Bivakhut 6,5 uur 1420m 327m
6 Refuge des Merveilles Hut 6,5 uur 813m 976m
7 Refuge de la Valmasque Hut 6 uur 700m 600m Rondleiding rotsgravures en daarna naar de volgende hut
8 Refuge de la Valmasque Hut Rustdag of dagwandeling
9 Bivacco Moncalieri Bivakhut 6 uur 1132m 655m
10 Refuge de la Cougourde Hut 6 uur 605m 1215m
11 Bivacco Jacques Guiglia Bivakhut 7 uur 1225m 915m
12 Rifugio Emilio Questa Hut 2 uur 240m 280m
13 Sant’Anna Di Vinadio Hospice 8 uur 818m 1178m Minimaal 1 auto hier parkeren
14 Sant’Anna Di Vinadio Hospice Rustdag of dagwandeling
15 Wildkamperen Tent 5 uur 3000m 3800m
16 Wildkamperen Tent 5 uur
17 Wildkamperen Tent 5 uur
18 Wildkamperen Tent 5 uur
19 Camping Sotto il Faggio 3 uur Eindigen met lunch en eventueel eerste stuk rijden

Heen- en terugreis

We stimuleren carpoolen, vraag ons naar de mogelijkheden als je hier meer over wilt weten.