Verslag | Kerstreis vanuit Herberge Ascharina

2 januari 2019 Uit Door Jantien

Van 22 t/m 29 december 2018 liep onze gids Matthieu Veldhuis met Kitty, Saskia, Ewald, Joanna, Jannie, Liesbeth en Astrid wandelingen door de sneeuw op sneeuwschoenen in de centraal-oostelijke Alpen in de RätikonMatthieu schreef een dag-tot-dag verslag over deze Kerstreis dat je hieronder kunt lezen. Veel leesplezier!


Zaterdag 22 december

Vandaag is de reisdag naar Zwitserland die we afsluiten met een heerlijk diner van Astrid. De vakantie is begonnen!

Zondag 23 december

Gruezi vanuit Ascharina! De eerste dag zit er op. We hebben van alles meegemaakt en gedaan. Eerst het weer: van een waterig zonnetje naar regen naar sneeuw. De winter zit vol verrassingen 🙂 . In het kader van de veiligheid ook de lawinepiep oefening gedaan. Iedereen is gegroeid in het zelfvertrouwen omdat het goed ging met het zoeken. Lekker de omgeving verkent en we kwamen voldaan in de fraaie herberg waar de sauna al voor ons aan stond!

Maandag 24 december

Wat gaan we vandaag doen? We zijn in een omgeving waar je in potentie heel veel leuke dingen kunt doen, maar het lawinegevaar is voor vandaag te hoog om ze te verkennen! Met elkaar kwamen we op een geweldig alternatief, we gaan naar de klimhal! Zo gezegd, zo gedaan en we hadden een fantastische dag en onze klimskills zijn weer bijgeschaafd.

Eerste en tweede kerstdag

De 1e en 2e kerstdag konden niet beter. Op de eerste door een koud, stil en mooi dal in de Westelijke Silvretta. De eenzaamheid en het trekken van het spoor waren super. Steenarenden gezien, waterspreeuwen, een gems en heel veel wildsporen. Waaronder een vos en een sneeuwhaas. De overgang vandaag naar 2e kerstdag was groot. De temp ging gevoelsmatig met wel 30 graden omhoog en nu liepen we in de Ratikon. Ofwel sediment gesteente. Rechtoprijzende wanden. De lawine situatie was gunstiger en daardoor konden we behoorlijk diep het dal in. En om de pret te optimaliseren: met het sleetje omlaag.

Donderdag 27 december

Het bos aan de overkant van de herberg was stil en toen de zon er doorheen kwam werd het sprookjesachtig. Daarna begon de klim naar het ‘dak’ van de week: Crüz. Panorama rondom en blijde gezichten bij iedereen. Die blik veranderde snel in een geconcentreerde omdat we over een smalle graat af gingen dalen. Wat er tussen deze blikken door vooral viel af te lezen was pure blijdschap omdat het het een adembenemende tour is. Het bleef stil dwars door de bossen boven Pany. Waar Astrid Snijder onze super kok, ons op kwam halen voor een kort ritje terug. Weer een topdag.

Vrijdag 28 december

Bij de briefing zei ik met enige terughoudendheid: “En als we de laatste afdaling inzetten dan zien we voor ons de zon langzaam onder gaan”. Maar dat is precies wat er gebeurde. De dag begon met een klim door een beek, bos en bergweide. Toen ons doel in beeld kwam, de Carschina hut, liepen we door een reuzen knollen veld. Ofwel heuvel op en heuvel af. Het uitzicht op de omringende bergen van de Pratigau en hun schone vormen werden steeds prominenter. Boven genoten we van taart en iets warms te drinken. De afdaling was super omdat het heerlijke poeder was. En toen kwam dus nog de zonsondergang. Einde van een afwisselende, sportieve en gezellige week!

Zaterdag 29 december

Na een heerlijke week genieten we van ons ontbijt, ruimen de Herberg met elkaar op en vertrekken we per auto of trein weer terug naar huis. Onze kok Astrid mag nog even in de bergen blijven, want zij reist vandaag van de Zwitserse Alpen naar Zuid Frankrijk voor de Oud & Nieuwreis.


Matthieu, dank je wel voor je verslag!

Wil jij ook op reis?

Krijg jij na het lezen ook zin in een winterse vakantie op sneeuwschoenen? Kijk dan eens naar ons programma voor deze winter. Wil je graag persoonlijk advies voor de beste reis voor jou? Neem dan even contact op met Allard.