Via Alpina door de Franse Ubaye op sneeuwschoenen

8-daagse sneeuwwandeltrektocht door de Franse Ubaye

Soms vind je een pareltje in de bergen: de Ubaye is daar een van. De Via Alpina van Venetië naar Nice spreekt tot de verbeelding maar dat de Franse Ubaye, een verscholen stukje van de Zuidalpen, daar onderdeel van uit maakt weten weinig mensen. Wij gaan daar deze bijzonder fraaie sneeuwwandelreis maken. Ruige kalkbergen onder invloed van de Mediterrane weersomstandigheden met gegarandeerd veel sneeuw; verlaten hutten midden in het massief; warme & gemoedelijke berghutten met heerlijk eten & wijn; talloze gemzen en grootse uitzichten op de bergen van de Ubaye, Queyras en Piemont, maken deze sneeuwwandeltrektocht tot een unieke ervaring.

1| zaterdag

We ontmoeten elkaar aan het einde van de dag in de ‘Refuge Napoléon’ op de col de Vars op 2108 meter hoogte. De col is de verbinding tussen de Hautes-Alpes en de Hautes-Alpes de Provences. Bij een sfeervol haardvuur maken we kennis met elkaar en bespreken we de reis.

2 | zondag

Vanuit de refuge dalen we geleidelijk af naar Saint-Paul-sur-Ubaye. Een makkelijke start op de zondagochtend. Door de lariksbossen wennen we aan het lopen door de sneeuw en het dragen van een rugzak. Saint-Paul is een strategisch gelegen dorpje aan de voet van de col de Vars en heeft een lange geschiedenis in de gastvrijheid aan reizigers in deze bergregio. We stijgen over een prachtig ruig (sneeuw)pad naar Fouillouse voor onderdak in een zeer authentieke gîte.

We stijgen 580 meter &  dalen 720 meter en lopen 16 kilometer in 6 uur.

3 | maandag

Langs het karakteristieke kerkje van Fouillouse lopen we ‘verlaten’ bergen in. We stijgen naar de Pas de la Couletta en zien de hut in de verstilde kom liggen. Als de omstandigheden goed zijn gaan we op zoek naar het prachtige uitzicht vanaf de Bec Roux op ruim 3000 meter. We maken zelf ons eten klaar in de door houtvuur verwarmde hut.

We stijgen 860 meter & dalen 120 meter en we lopen 7 kilometer in 4 uur

4 | dinsdag

Vanuit de hut is het een korte tocht naar ons ‘avonturenbivak’. Daardoor kunnen we ’s ochtends een ontdekkingstocht in de speeltuin rondom de hut maken. Een col of een topje als de omstandigheden goed zijn?! Daarna gaan we langs de kaarmeren op weg naar het ‘onverwachte’.

We stijgen 310 meter & dalen 110 en lopen 4 kilometer in 2 uur; plus wat we in de ochtend erbij lopen.

5 | woensdag

Vanaf het bivacco doorkruizen een van de ruigste delen van het massief. De ‘hoek om’ langs puntige rotsen die hoog de lucht insteken; een lange glijbaan die weer toegang biedt tot een breder dal of langzaam stijgend naar misschien wel de stilste pas van de Alpen. Terwijl gemzen ons gadeslaan dalen we af naar de gîte van Marie-Rose en Michel voor een goed verzorgd diner en een heerlijk bed.

We stijgen 430 meter & dalen 1350 meter en lopen 12 kilometer in 6 uur

6 | donderdag

We stijgen 1040 meter & dalen 450 meter en lopen 14 kilometer in 7 uur

7 | vrijdag

We stijgen 1500 meter & dalen 790 meter en lopen 17 kilometer in 8,5 uur

8 | zaterdag

Lees alvast het boeiende blog van Martine om een indruk te krijgen van het Sneeuwavontuur in 2018. Een bijzondere reis op sneeuwschoenen.

Sneeuwavontuur! | bergwandelen.com Sneeuwavontuur! | bergwandelen.com Sneeuwavontuur! | bergwandelen.com

Sneeuwavontuur! | bergwandelen.com