Zirbenland op Sneeuwschoenen

Geniet van betoverende bossen, geweldige landschappen en de lekkerste bergrecepten. Je maakt deze week op een ontspannen manier kennis met het sneeuwwandelen én het beste van het Oostenrijkse Steiermark!

Wil je het wandelen op sneeuwschoenen uitproberen, gecombineerd met een aangenaam verblijf in een mooie accommodatie met lekker eten? Kun jij enorm genieten van het buiten bewegen in afwisselende landschappen en mooie bossen met besneeuwde bomen?

Verborgen in de de Seetaler Alpen in het Oostenrijkse Steiermark ligt een paradijs voor sneeuwschoenwandelen, genaamd Natuurpark Zirbitzkogel. De Zirbe staat hier centraal: de magische Alpen-den groeit uitbundig op de oostflanken van de Zirbitzkogel, en heeft de regio zijn naam gegeven: Zirbenland. Hij staat garant voor gezonde lucht, en dat is precies wat wij willen tijdens onze sneeuwschoenwandelingen. We gaan op avontuur om dit oorspronkelijke landschap van bossen, almen, besneeuwde meren, grootse uitzichten, bergtoppen én zijn verhalen te ontdekken, waarbij de Zirbitzkogel natuurlijk niet mag ontbreken. Met 2396 m is hij de hoogste top van de Seetaler Alpen. We overnachten met half pension in een Alpengasthof en een ‘urige’ berghut boven het dorpje Obdach, waarbij het genieten ook ’s avonds aan tafel doorgaat

Voor wie

Als je vijf uur kunt lopen met een lichte tot middelzware rugzak nodigen we je uit om verder te lezen, want dan is deze week in de bergen vast iets voor jou. We kijken er naar uit om het sneeuwwandelen met je te delen!

Verblijf

Ons basecamp is een fijn Alpengasthof waar vandaan we lichte dagtochten maken. In het programma is ook een kleine trektocht opgenomen waarbij we overnachten in een authentieke berghut.

Waar

Verborgen in de de Seetaler Alpen in het Oostenrijkse Steiermark ligt een paradijs voor sneeuwschoenwandelen, genaamd Natuurpark Zirbitzkogel. De Zirbe staat hier centraal: de magische Alpen-den groeit uitbundig op de oostflanken van de Zirbitzkogel, en heeft de regio zijn naam gegeven: Zirbenland. Hij staat garant voor gezonde lucht, en dat is precies wat wij willen tijdens onze sneeuwschoenwandelingen. We gaan op avontuur om dit oorspronkelijke landschap van bossen, almen, besneeuwde meren, grootse uitzichten, bergtoppen én zijn verhalen te ontdekken, waarbij de Zirbitzkogel natuurlijk niet mag ontbreken. Met 2396 m is hij de hoogste top van de Seetaler Alpen. We overnachten met half pension in een Alpengasthof en een ‘urige’ berghut boven het dorpje Obdach, waarbij het genieten ook ’s avonds aan tafel doorgaat.

Programma

1 | Aankomst in Alpengasthof Sabathy

Reisdag en aankomst in Alpengasthof Sabathy voor het avondeten.

Overnachting in Alpengasthof Sabathy, Obdach, op 1600 meter

2 | Dagtocht naar de Lindersee

We starten onze week rustig met een inlooptocht naar de Lindersee. Na de eerste oefeningen in het sneeuwschoenwandelen lopen we door een mooi dal omhoog naar het bevroren en met sneeuw bedekte meer, direct aan de voet van de Zirbitzkogel. De kans is groot dat we onderweg sporen zien van de ’s nachts actieve sneeuwhazen. We zijn allemaal voorzien van lawinepieps, schep en sonde, maar we moeten ook weten hoe we hier mee om moeten gaan. Daarom doen we vandaag ook een introductie in het zoeken van de lawinepieps.

Ongeveer 400 meter stijgen en dalen en 5 km in 2,5 uur lopen
Overnachting in Alpengasthof Sabathy op 1600 meter

3 | Dagtocht naar Ochsenboden

Vandaag wandelen we ver terug in de tijd. De Ochsenboden is een schoolvoorbeeld van een dal dat door de gletsjers uit de laatste grote ijstijd is gevormd. Vanzelfsprekend gaan we hier nader op in. Onderweg komen we langs de Winterleitenhütte, waar we een pauze kunnen inlassen.

Ongeveer 400 meter stijgen en dalen en 9 km in 4 uur lopen
Overnachting in Alpengasthof Sabathy op 1600 meter

4 | Via Linderhütte en Rothaidenhütte naar Waldheimhütte

Een mooie dagtocht vandaag, naar de Wildsee. De plek van een wildromantische mythe, één van de vele mythen en sagen van het Zirbenland. We gaan er graag op in terwijl we ons lunchpakket bij het hooggelegen meer op eten. Inmiddels zijn we al aardig bedreven in het lopen op sneeuwschoenen en kunnen we met grote passen en heel veel pret de hellingen onder het meer afdalen.

Ongeveer 367 meter stijgen, 367 meter dalen, 10 km in 4 uur lopen
Overnachting in Waldheimhutte op 1600 meter

5 | Dagtocht Wildsee

Een mooie dagtocht vandaag, naar de Wildsee. De plek van een wildromantische mythe, één van de vele mythen en sagen van het Zirbenland. We gaan er graag op in terwijl we ons lunchpakket bij het hooggelegen meer op eten. Inmiddels zijn we al aardig bedreven in het lopen op sneeuwschoenen en kunnen we met grote passen en heel veel pret de hellingen onder het meer afdalen.

Ongeveer 367 meter stijgen en dalen, 10 km in 4 uur
Overnachting in Waldheimhutte op 1600 meter

6 | Via de Zirbitzkogel terug naar Alpengasthof Sabathy

We hebben de Zirbitzkogel van diverse kanten benaderd, vandaag is het zover, we gaan hem beklimmen! Een rustig maar gestaag tempo brengt ons naar de top. De dubbele hoogtemeters en de wat zwaardere rugzak zijn snel vergeten, want het uitzicht vanaf de top is het meer dan waard. De hele Seetaler Alpen en de bergen van Karinthië liggen aan je voeten. Op de top staat een berghut die alleen in de weekenden geopend is. En dan is het afdalen geblazen via hellingen vol poeder, althans daar gaan we voor! Een bijzondere belevenis.

Ongeveer 782 meter stijgen, 746 meter dalen, 11km in 5,5 uur
Overnachting in Alpengasthof Sabathy op 1600 meter

7 | Dagtocht Schlaferkogel

Vanuit Alpengasthof Sabathy sluiten we de week af met een dagtocht naar de Schlaferkogl. Want de Zirbitzkogel smaakte naar meer. Misschien kunnen we zelfs doorlopen naar de Scharfes Eck. We werpen een laatste blik van boven op de grillige bomen, de gletsjerdalen, de meertjes en het land rondom voordat we aan de afdaling beginnen richting de vertrouwde hut met zijn lekkere eten.

Ongeveer 576 meter stijgen en dalen en 5 km in 3 uur lopen
Overnachting in Alpengasthof Sabathy op 1600 meter

8 | Zirbenschnaps

Na een uitgebreid ontbijt nemen we afscheid van elkaar en reizen we terug naar Nederland. Met de Zirbenschnaps als lekkere herinnering in onze rugzak.

Informatie heen- en terugreis

Obdach in de Oostenrijkse regio Steiermark is per auto goed bereikbaar via Nurenberg, Passau, en het Oostenrijkse Leoben. Na Obdach rij je via een kleinere weg de berg op naar het Alpengasthof Sabathy, waar de auto op een grote parkeerplaats kan blijven staan. Wij stimuleren carpoolen!

Kom je liever met openbaar vervoer, vraag dan aan ons wat de beste verbinding is.